tekst 'hoe zeg jij iets met' en tekstwolk met twee overlappende vormen en een potloodje in verschillende kleuren

Over dit onderzoek

In Nederland houden we van zwemmen, varen, sporten en spelen in open water zoals meren, plassen, rivieren en de zee. Dat is leuk, maar soms ook gevaarlijk. Daarom houden strandwachten op veel van zulke plekken toezicht. Met gekleurde vlaggen geven ze aan of het veilig is om het water in te gaan. Deze vlaggen worden niet alleen in Nederland, maar in meer dan 100 landen over de hele wereld gebruikt.

Vlaggen met kleuren

Op de vlaggen staan geen teksten of afbeeldingen, maar alleen kleuren. Kleuren kun je van een grote afstand zien, en zijn herkenbaar ongeacht de taal die je spreekt en of je kunt lezen. Helaas blijkt mensen veel vlaggen niet goed begrijpen. 

Hoe kan het beter?

Wij denken dat het veranderen van sommige kleuren kan helpen om de vlaggen begrijpelijker te maken. Ook pictogrammen (dat zijn simpele tekeningen) kunnen de betekenis verduidelijken. Deze pictogrammen kunnen ook op andere plekken worden gebruikt, bijvoorbeeld op je telefoon, in het weerbericht en op borden bij open zwemwater.

Zélf ontwerpen!  

Om te ontdekken welke kleuren en pictogrammen het best werken, nodigen we je uit om in dit onderzoek de vlaggen zelf te gaan ontwerpen! De uitkomsten laten zien welke kleuren en pictogrammen het duidelijkst zijn volgens alle deelnemers. Hoe meer mensen meedoen, van jong tot oud, hoe beter!

Over de onderzoekers

Dit onderzoek is ontwikkeld door drs. Fenne Roefs, dr. Joshua Snell en prof.dr. Chris Olivers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), in samenwerking met Weekend van de Wetenschap. De pictogrammen zijn ontwikkeld door ontwerpbureau Mijksenaar, in samenwerking met de VU en het Nederlands Instituut voor Veiligheid Zwemwater (NIVZ). Het experiment is geprogrammeerd door Sergio Alejandro Gutierrez Maury, Quinten Madari en Gert Faber van de VU.

Over beeldtaal

Bij 'beeldtaal' wordt beeld gebruikt om informatie te geven. Met ‘beeld’ bedoelen we lijnen, vormen, afbeeldingen en kleuren. Pictogrammen zijn dus ook 'beeld'. Vaak is beeldtaal een combinatie van beeld en tekst. Daardoor wordt de informatie extra duidelijk, opvallend, of ziet het er gewoon mooier of leuker uit!

Voordelen van pictogrammen

Pictogrammen hebben veel voordelen:

  • Begrijpelijk voor mensen die een andere taal spreken. Daarom staan er bijvoorbeeld plaatjes op borden die de weg wijzen naar de nooduitgang.
  • Ze worden sneller begrepen dan tekst. Dat is in het verkeer bijvoorbeeld erg handig. Mensen hebben geleerd wat de pictogrammen op verkeersborden betekenen. Zo kunnen ze de borden heel snel bekijken terwijl ze rijden.
  • Ze kunnen ook heel klein gebruikt worden. Je hebt vast wel eens pictogrammen gezien op de labels in je kleren. De plaatjes passen op dat kleine labeltje en vertellen hoe het kledingstuk gewassen moet worden.
  • Ze trekken de aandacht en zorgen dat de informatie er aantrekkelijk uitziet. Zo wordt de kans groter dat mensen de informatie zien en goed bekijken.


Contact

Wil je meer weten over het onderzoek of over beeldtaal? Of wil je graag contact met de onderzoekers voor iets anders?

Stuur dan een mail naar info@hoezegjijietsmet.nl.